Qbuzz, een dochteronderneming van de Nederlandse Spoorwegen (NS) verzorgt nu al een aantal jaren het grootste deel van het busvervoer in Groningen en Drenthe. Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia zijn het niet eens met de nieuwste contractverlenging en hebben daarom een rechtsprocedure geopend tegen beide provincies.

qbuzz-205098

 

Volgens de overige OV-bedrijven, verenigd in de Federatie Nederlandse Mobiliteitsbedrijven (FMN) is de verlening van de concessies onrechtmatig en moet er een nieuwe aanbesteding komen. Maar beide provinciebesturen geven aan zeer tevreden te zijn met de prestaties Qbuzz, en zien bovendien het aangekondigde duurzame beleid van de busvervoerder wel zitten. Afgelopen december werd het contract verlengd tot medio december 2019.

Duurzaam Qbuzz

Qbuzz gaf al aan de komende tijd te zullen investeren in schonere bussen. Op deze manier wordt volgens de provincies een bijdrage geleverd aan een duurzamer openbaar vervoer. Concreet betekent dit onder andere dat vijftig bussen vervangen worden door Euro 6-bussen, er twee volledig elektische bussen bijkomen en er een onderzoek ingesteld wordt naar het gebruik van waterstofbussen.

Juridische stappen

De duurzame plannen van Qbuzz zorgden ervoor dat de provincies heil zagen in nóg een verlenging. In plaats van dit voorbeeld te volgen en zelf te verduurzamen, namen de bedrijven onder de FMN liever juridische stappen om de verlenging terug te draaien. Gelukkig sta je als duurzame ondernemer in Nederland steeds sterker, en investeert de overheid zelf ook graag in groene alternatieven. Ben je zelf in een lastig parket terechtgekomen, maar heb je je morele waarden op een rijtje? Met hulp van de juridische kennis van een goede advocaat is de kans groot dat jij ongeschonden uit de vete komt.

Naast de duurzame plannen, zet Qbuzz bovendien een pilot in waarbij getest wordt hoe Nederlanders gestimuleerd worden met het openbaar vervoer te reizen. Hoe het zonder OV toch milieuvriendelijker kan? Bekijk dit initiatief van duurzaam taxibedrijf Taxi Electric!

 

Tags: , ,