Meer en meer bedrijven doen aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Wanneer een bedrijf dit uitdraagt, is dit goed voor het imago van het bedrijf. Onderzoek wijst uit dat wanneer een bedrijf maatschappelijk verantwoord onderneemt het kan leiden tot 9% meer aanbevelingen. Aan de andere kant is men wel kritischer naar het bedrijf toe waar het om de MVO-prestaties gaat.

mvo

MVO

Ieder bedrijf kan op z’n eigen manier maatschappelijk verantwoord ondernemen. De basis ligt altijd in een duurzame bedrijfsvoering. Elke beslissing of elke stap die genomen wordt moet afgewogen worden tegen de effecten op sociaal, economisch en ecologisch gebied. Dit worden ook de 3P’s genoemd: People (sociaal), Profit (economisch) en Planet (ecologisch). Er moet rekening gehouden worden met de belangen van alle betrokkenen, zowel de klant, medewerkers, leveranciers als omwonenden of investeerders.

Positieve voorbeelden

In iedere bedrijfstak kun je maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hieronder een drietal voorbeelden van bedrijven die maatschappelijk verantwoord bezig zijn;

  • mvo-smallZo is er bijvoorbeeld Drukhetnu.nl. Zij houden rekening met het milieu, zorgen ervoor dat de medewerkers in de beste omstandigheden hun werk kunnen doen en communiceren altijd op de best mogelijke manier met de klanten. Het papier wat zij gebruiken is altijd FSC-gecertificeerd en ook steunen zij enkele goede doelen.
  • Dat MVO loont, bewijst Antropia. Bij Antropia is de doelstelling klimaatneutraal vergaderen en ondanks de crisis is de omzet van het bedrijf vorig jaar gestegen met 15%. Het cultuur- en congrescentrum Antropia grenst aan Landgoed De Reehorst in Driebergen. Al meer dan 10 jaar kiezen zij voor een duurzame bedrijfsvoering. Zo is er een compensatie van € 0,25 per bezoeker bij de boeking van een bijeenkomst. De ingrediënten die in de keuken worden gebruikt komen zoveel mogelijk uit de eigen moestuin of uit de streek én zijn uitsluitend biologisch. Met de NS heeft Antropia een speciaal contract afgesloten voor de gasten. Wanneer zij dat willen kunnen de gasten tegen een gereduceerd tarief reizen met de trein.
  • bespuiting_met_compost_theeBij M. van den Oever boomkwekerijen vinden ze dat MVO ook belangrijk is in het lokale sociale leven. Daarom werken zij sinds 2012 met werknemers die een licht verstandelijke handicap hebben. Er werken nu vijf tot acht personen met een licht verstandelijk handicap, verdeeld in twee groepen. De ene groep brengt bomen groot, de andere groep heeft wisselende taken die passen bij hun mogelijkheden. Verder staat bij de kwekerij de plantgezondheid natuurlijk voorop. Via nestkastjes voor vogels die schadelijke insecten opruimen en het gebruiken van lieveheersbeestjes als natuurlijk luizenbestrijders, zijn de bomen sterk en gezond.
 

Tags: , ,