duurzaam ondernemen

Consumenten vinden mensen, het milieu, dieren, het klimaat en de natuur belangrijk, maar als ze daarvoor iets meer moeten betalen voor het product, geeft de prijs vaak toch wel de doorslag. Ze kopen voornamelijk op basis van kwaliteit, gezondheid en prijs. Toch steeg de verkoop van duurzaam voedsel in 2013 met bijna elf procent en letten steeds meer huishoudens op duurzaamheid en verantwoord geproduceerde producten.

Om het publiek op hun producten te attenderen gebruiken bedrijven vaak niet het duurzame label, maar het verhaal achter de dienst of het product. En dat laatste werkt goed. Koplopers in de branche spelen in op bijvoorbeeld de lokale betrokkenheid, de effecten voor de gezondheid, het ambachtelijke product, de authenticiteit of het community gevoel. Zo zorgen de bedrijven ervoor dat de consumenten hun producten én het verhaal er achter leren kennen en van deze merken gaan houden. Duurzame marketing is dus volwassen aan het worden of anno 2015 misschien al wel geworden.

1. Slaafvrije chocolade

De chocoladerepen van Tony’s Chocolonely bijvoorbeeld zijn bekend geworden als het eerste chocolademerk ter wereld dat streeft naar 100 procent slaafvrije chocolade. Daarom koopt het bedrijf zijn cacao rechtstreeks in bij boeren in het Afrikaanse Ghana en Ivoorkust waar zij al een lange termijn een relatie mee hebben. Daarnaast kopen zij hun ingrediënten zoveel  mogelijk fairtrade gecertificeerd in, zoals de biologische melk van Nederlandse koeien. De campagne rond de slaafvrije chocolade zorgde ervoor dat mensen het verhaal achter de repen kenden en dat resulteerde weer in goede verkoopcijfers voor Tony’s Chocolonely.

2. Zeewier als smaakmaker

Een echte trendsetter is The Dutch Weed burger. Dit is een honderd procent plantaardige hamburger, met zeewier als smaakmaker. Het bedrijf draagt uit dat zeewier een superfood is. Wetenschappers van de universiteit van Wageningen hebben algen en zeewier ontdekt als hét nieuwe krachtvoer. Het is rijk aan hoogwaardige eiwitten, vitamines en mineralen. Door de eiwitten die er in zitten, is The Dutch Weed burger vergelijkbaar aan vlees. De overgang naar het eten van zeewier ontlast de druk op ons ecosysteem doordat er bij de teelt minder zoet water nodig is en geen schaarse landbouwgrond. De productie van de burger betekent een rigoureuze reductie van CO2 met ruim negentig procent ten opzichte van het traditionele fastfood. Om de consument het verhaal achter The Dutch Weed burger te laten horen presenteren zij de innovatieve burger als een trend in horecagelegenheden en op festivals als lekker, gezond en duurzaam. Het fastfoodalternatief heeft inmiddels al verschillende prijzen gewonnen voor het coolste vegan product en het verkoopt.

dutch weed burger

3. Kern van het milieuprobleem aanpakken

Uit een heel andere branche komt Patagoni. Het bedrijf begon circa veertig jaar geleden als fabrikant van gereedschappen voor de bergsport en is nu een van de bekendste outdoor sportkledingmerken ter wereld. Daarnaast is het bedrijf een voorvechter van het milieu en werkt het zeer vernieuwend en vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid. Zij willen de kern van het milieuprobleem aan gaan pakken: de overmatige consumptie van een groot deel van de wereldbevolking. Het bedrijf en de medewerkers zijn van mening dat de huidige manier van zaken doen ertoe heeft geleid dat de natuurlijke bronnen van onze planeet uitgeput raken en dat we alleen moeten verbruiken wat de natuur zelf weer kan aanvullen. Sinds 1985 doneert Patagonia één procent van zijn verkoopopbrengsten aan milieu initiatieven. De directie vindt dat Patagonia de verantwoordelijkheid heeft om terug te geven wat ze verbruiken en wil anderen ertoe aanzetten om hetzelfde te doen. Hun filosofie gaat uit van het principe dat je alleen moet kopen wat je werkelijk nodig hebt om onze planeet te helpen overleven.

 

Tags: ,